Over mij

Over mij

 

Mijn naam is Anita Hartzuiker  en ik ben geboren in Eindhoven, op 26 januari 1957, als jongste in een gezin van 7 kinderen.


Als kind tekende ik al graag en na de middelbare school wilde ik naar de kunstacademie, maar dat is er niet van gekomen.


Ik ben gaan werken, getrouwd en later met de geboorte van 2 kinderen,  is het schilderen en tekenen wat naar de achtergrond verdwenen.


Toch is het altijd blijven kriebelen en toen de kinderen wat ouder waren, heb ik onder leiding van de Eindhovense kunstenares Aura Jucewicz een aantal jaren in haar atelier mogen werken.


Sinds 1998 wonen  we in Nuenen en vanaf dat moment is mijn hobby uitgegroeid  tot een serieuzere aangelegenheid. 


Nuenen is een dorp dat veel gelegenheid biedt aan beginnende kunstenaars om te exposeren. Kunst met een grote T is daar een goed voorbeeld van en ik kreeg de gelegenheid om er aan mee te doen, wat me stimuleerde om  meer te gaan schilderen.

Door het contact met Aura  werd mijn belangstelling voor andere culturen gewekt.

De Himalaya en Afrika zijn delen van de wereld, die tot de verbeelding spreken en een aantrekkingskracht op mij uitoefenen; dit probeer ik te verwerken in mijn schilderijen, bijvoorbeeld  de boeddhistische monniken of de wilde dieren.


Inmiddels heb ik mijn droom waar kunnen maken en heb samen met mijn echtgenoot een reis mogen maken naar Nepal wat veel indruk heeft gemaakt.

Maar ook familiebezoek in Nieuw Zeeland was een ervaring die we nooit zullen vergeten.

Ook heb ik het geluk gehad om de Afrikaanse savanne een keer met eigen ogen te mogen aanschouwen.

Maar er blijft nog veel te ontdekken!

 

Tot die tijd laat ik mij inspireren door verhalen en foto’s van anderen of door een artikel in een magazine en krant of een eigen foto uit de natuur, gemaakt tijdens een wandeling.

Het liefste werk ik met olieverf , maar zo nu en dan is een aquarel maken ook fijn om te doen.

Deze noem ik dan mijn  “kleine schilderijtjes”.